Hoe schrijf je een goede tekst? Of je nu een website moet vullen, een blog gaat schrijven of een e-mail moet opstellen. Schrijven kan je leren! Met de juiste handvatten en wat oefenen, kan iedereen een goede tekst schrijven. Zelfs als je geen geboren schrijver bent! Ben jij klaar om een goede tekst te schrijven? Lees dan deze 7 tips!
1. Bereid het schrijven voor
Een goed begin is het halve werk, zeggen ze ook wel. Lukraak beginnen met schrijven zorgt ervoor dat jij waarschijnlijk je doel voorbij schiet. En een tekst dat het doel niet behaalt, is geen goede tekst. Want wat wil je met de tekst bereiken en voor wie schrijf je het eigenlijk? Breng eerst deze zaken in kaart, voordat je begint. Schrijf alle punten op die aan bod moeten komen, zodat je zeker weet dat je niks vergeet. Vervolgens kan je deze punten gebruiken bij het bepalen van de opbouw. Kies voor een goede inleiding, de kern en een afsluiting. Zo maak je een mooi lopend verhaal en ben je al een stap dichterbij een goede tekst!
2. Gebruik geen clichés
Veel mensen die voor het eerst een tekst schrijven, gebruiken uitspraken die ze al eerder gezien hebben. Want hé, dan moet het wel werken, tòch? Ze beginnen hun tekst met: ‘Je kent het wel …’ of doen uitspraken als: ‘de klant is koning!’ Het klinkt bijna als een soort ‘er was eens’; veel te vaak gebruikt en achterhaald. En als je iéts niet wilt, dan is het een achterhaalde tekst. Een goede tekst is een creatieve tekst, want dat is simpelweg leuk om te lezen! Daar gaat het om. Vermijd dus te allen tijde clichés en blijf jezelf.
3. Schrijf actief
Gebruik actieve en directe zinnen om een goede tekst te schrijven. Passieve taal komt onzeker en omslachtig over. Je komt niet tot de kern en verliest de aandacht. En als je dan denkt: wat zijn passieve woorden? Denk dan aan werkwoorden als: zijn, worden en blijven. Een zin als: “Eigenlijk zou ik dat graag willen kunnen,” geeft te veel afleiding en is niet direct. “Ik wil dat kunnen!” is al een stuk beter. Elke minuut dat jij de lezer vasthoudt is een win, dus verspil deze tijd niet door passieve taal te gebruiken.
4. Wees consequent in taal
Dat jij de tekst misschien op meerdere momenten schrijft, is geen probleem. Dit moet alleen niet merkbaar zijn voor de lezer. Geef jij hetzelfde onderwerp steeds een andere naam of schrijf je eerst in de u-vorm en daarna in ‘je’? Dan zal dat opvallen en erg verwarrend zijn voor de lezer. Misschien dat jij het niet opmerkt, maar de lezer wel! Zorg dus dat je van tevoren goed bedenkt welke aanspreekvorm je gebruikt en welke benaming je bepaalde zaken geeft. Dit helpt je bij het schrijven van een goede tekst.
5. Een scanbare tekst
Er is niets dat meer afschrikt dan één grote lap tekst. Niet dat een langere tekst niet gelezen wordt, maar zo mag het er in ieder geval niet uitzien. Niemand heeft zin om in zijn vrije tijd een saai boekwerk te lezen. Zorg daarom dat je je teksten opbreekt, zodat het uit meerdere delen bestaat. Gebruik een titel, alinea’s, kopjes en eventueel citaten. Ook dikgedrukte of schuine woorden tussendoor vallen extra op. Hierdoor is een tekst scanbaar voor de lezer, waardoor ze direct zien of de tekst interessant voor hen is of niet. Zijn er bepaalde onderwerpen die ze wél willen lezen of juist niét? Door de kopjes weten ze direct waar ze moeten zijn!
6. Wissel de lengte van zinnen af
Voor een lezer is het niet fijn om oneindig lange zinnen te lezen, want daardoor moeten ze beter nadenken over wat ze lezen, wat natuurlijk voor niemand fijn is en aangezien we het natuurlijk wel interessant willen houden en de aandacht niet kwijt willen raken, zijn ook kortere zinnen belangrijk. Zie je wat ik hiervoor gedaan heb? De zin was veel te lang, waarbij het lastiger werd om deze te lezen. Persoonlijk was ik allang afgehaakt! Een mooie afwisseling in de lengte van zinnen zorgt voor een gezonde dynamiek in de tekst, die het leuk houdt om het te lezen.
7. Laat je tekst nakijken
Twee mensen zien altijd meer dan één. Je kan nog zo’n goede schrijver zijn, maar het blijft mensenwerk. ‘En waar mensen werken, daar worden fouten gemaakt.’ Zelfs als je goed bent in spelling en copywriting, kan je je eigen fouten over het hoofd zien. Niet omdat je slordig bent, maar gewoon omdat ons brein zo werkt! Zorg er dus voor dat je bij belangrijke teksten altijd iemand anders er nog even naar laat kijken. Wie weet zien zij iets, wat jij zelf nog niet hebt gezien. Zo weet je zeker dat er geen grote fouten meer in je tekst staan!
Hulp nodig bij het schrijven van een goede tekst?
Ik hoop dat je iets meer handvatten hebt gekregen voor het schrijven van een goede tekst. En vergeet niet, oefening baart kunst! Heb je toch geen zin om zelf aan het schrijven te gaan of kom je er simpelweg niet uit? Neem dan gerust contact op. Unstoppable Agency helpt je graag bij het schrijven van een goede tekst!