Google Mijn Bedrijf wordt wellicht nog wel eens onderschat of vergeten. Terwijl het toch een belangrijk onderdeel is van jouw business. Het is niet alleen belangrijk voor jouw vindbaarheid en naamsbekendheid, maar ook om in contact te blijven met jouw klanten. Je helpt ze tenslotte een handje om de juiste gegevens te vinden.
Google houdt van relevantie en prominentie. Om jouw positie binnen Google te verbeteren, is het van belang om zoveel mogelijk informatie toe te voegen aan jouw Google Mijn Bedrijf. Houd de bedrijfspagina up-to-date door de juiste informatie te vermelden, reviews te laten plaatsen, deze te beantwoorden en regelmatig nieuwe foto’s te plaatsen. We willen allemaal hoog ranken in Google toch?
Wat is Google Mijn Bedrijf?
Google Mijn Bedrijf is een gratis dienst van Google waarop je jouw bedrijfsgegevens kunt delen, aan de zoekmachines en aan jouw potentiële klanten. Denk aan de NAW-gegevens, jouw website en openingstijden. Hierdoor wordt jouw bedrijf ook zichtbaar op Google Maps, waardoor mensen direct zien waar jouw bedrijf gevestigd is. Andere mensen kunnen reviews plaatsen, foto’s plaatsen en vragen stellen.
Tip: Je hebt inzicht in het gedrag van de bezoekers. Via de ‘insights’ pagina kun je zien waar klanten vandaan komen en wat ze uitvoeren. Altijd handig om mee te nemen in jouw marketingstrategie.
Google bedrijfspagina aanmaken
Om een Google bedrijfspagina aan te maken, moet je zijn ingelogd met een Google account. Dit kan je persoonlijke Gmail account zijn. We vertellen je in de volgende stappen hoe je jouw Google bedrijfspagina compleet maakt.
Stap 1: bedrijfsnaam
Wees secuur in hoe je jouw bedrijfsnaam invoert. Je wilt natuurlijk niet dat dit later incorrect blijkt te zijn of gezien wordt als spam.
Stap 2: voer het adres in
Hier typ je het adres in waarop jouw bedrijf gevestigd is. Werk je vanuit huis, dan typ je jouw thuisadres in. Ook wanneer je jouw adres niet wilt weergeven typ je dit gewoon in.
Stap 3: geef aan of je een fysieke locatie wilt opgeven
Als je een fysieke winkel hebt of een locatie waarop je jouw klanten ontvangt, dan voer je dat hier in. Aan de hand hiervan kunnen mensen een routebeschrijving vinden. Heb je enkel een online locatie, dan kun je ervoor kiezen om dit niet op te geven.
Stap 4: ben je locatiegebonden?
Wanneer je niet alleen vanuit de aangegeven locatie werkt, maar ook daar buitenom, dan kun je dit aangeven. Je kunt dit op ieder gewenst moment wijzigen.
Stap 5: kies jouw bedrijfscategorie
Google heeft een lijst met categorieën waaruit je kunt kiezen. Dit kan nog wel eens een zoektocht zijn, omdat het wellicht niet precies beschrijft wat je doet. Kies degene die het meest overeenkomt. Dit kunnen er ook meerdere zijn.
Stap 6: contactgegevens
Bij deze stap kun je aangeven hoe mensen contact met je kunnen opnemen. Hier voer je het telefoonnummer en jouw website in. De laatste optie betreft de gratis website van Google gebaseerd op jouw Google Mijn Bedrijf; deze vink je dan niet aan.
Stap 7: verifieer jouw bedrijf
Jouw bedrijf wordt niet direct geverifieerd. Je voltooit het proces waarmee je het systeem toestemming geeft om een briefkaart met de verificatiecode toe te sturen. Zodra je die code binnen hebt, ga je naar jouw Google Mijn Bedrijf, voert de code in en je bent klaar.
Heb je jouw website gekoppeld aan Google Search Console, dan kun je ervoor kiezen om via deze weg te verifiëren. Het is hierbij wel van belang dat Google Search Console aan hetzelfde e-mailadres is gekoppeld.
Stap 8: maak jouw pagina compleet
Nadat je jouw bedrijfsprofiel hebt kunnen verifiëren kun je nog wat aanvullende gegevens toevoegen. Via het paneel van jouw bedrijf kun je deze informatie toevoegen onder het kopje informatie. De extra informatie die je kunt toevoegen: openingstijden, een beschrijving, het logo en video’s. Onder foto’s kun je in aparte categorieën het logo, het interieur en het aanzicht toevoegen.
Kan ik Google Mijn Bedrijf aanpassen?
Zodra je toegang hebt tot jouw Google bedrijfspagina kun je alle gegevens aanpassen. Wanneer je dit wilt wijzigen moet dit worden beoordeeld door Google voordat dit daadwerkelijk zichtbaar wordt. Houd er rekening mee dat je bijvoorbeeld de aangepaste openingstijden tijdens feestdagen tijdig aanpast, om te voorkomen dat dit niet op tijd zichtbaar is.
Kan ik een extra Google bedrijf toevoegen?
Als je in de beheerportal van Google Mijn Bedrijf zit staat er links in het menu, bijna onderaan, een optie ‘locaties beheren’. Als je dit aanklikt zie je snel genoeg de blauwe button met ‘locatie toevoegen’. Via deze optie kun je dezelfde stappen volgen als je bij het eerste bedrijf hebt doorlopen. Onder ‘locaties beheren’ zie je de volledige lijst van alle bedrijven die jij beheert en kunt bewerken.
Kan ik een bestaand Google bedrijf claimen?
Het kan voor komen dat de Google bedrijfspagina is aangemaakt met het account van een andere (oud) werknemer of een extern marketingbureau. Door de bedrijfsnaam in te voeren in Google Maps kun je controleren of de bedrijfspagina al bestaat en of je hier toegang toe hebt. Is dit niet het geval dan kun je jouw Google bedrijf claimen.
Als je zoekt naar jouw bedrijf en er komt een suggestie naar voren dan kun je klikken op ‘Maak een bedrijf met deze naam’. Doorloop de stappen en rond het proces af, zodat je de verificatiecode op het juiste adres ontvangt.
Bij Unstoppable Agency helpen we je de complete checklist af te werken en ervoor te zorgen dat jij voldoet aan alle eisen met jouw marketing kanalen.