Het hebben van een website is in de meeste gevallen cruciaal voor het runnen van een succesvolle onderneming. Toch wil het hebben van een website niet betekenen dat deze direct van toegevoegde waarde is en ondersteunt bij het binnenhalen van nieuwe klanten. Wij vertellen je daarom 5 tips voor het bouwen van een goede website. 

Een goede website bouwen

Laten we beginnen bij het begin: wat is eigenlijk een goede website? Een goede website is in onze ogen en online bestemming waar jouw doelgroep terechtkan. Deze moet gebruiksvriendelijk zijn en ook nog eens converteren. Als deze niet converteert is het slechts een kleine ondersteuning en mis je een grote kans. Wij weten als geen ander welke onderdelen noodzakelijk zijn voor het bouwen van een goede website. Deze websites zijn bovendien de rode draad in de advertentiecampagnes van onze klanten. Maar hoe kan jij voor jouw bedrijf een goede website bouwen die ook nog eens converteert? Wij vertellen je een paar tips. 

Tip 1

Maak een bewuste kleurkeuze.

Kleuren doen meer dan je denkt! Elke kleur roept wel een bepaald gevoel op in ons onbewuste. Heb jij voor een bepaalde huisstijl gekozen, alleen omdat je deze kleuren zo mooi vindt? Vergeet dan niet te controleren of deze kleuren wel passen bij wat je wilt uitstralen, voordat je deze gebruikt bij het bouwen van je website! Zo associeert ons brein bijvoorbeeld groen met veilig, blauw met vertrouwen en rood met actie. Heb jij een eigen accountantsbureau? Dan zouden groen en blauw geen verkeerde keuzes zijn voor jouw bedrijf. Maar zou jij in dat geval rood kiezen? Dan voelt dat misschien toch wat spannender voor jouw klant en zal dit ze afschrikken. Verder is het gebruik van felle kleuren een goede tactiek om bepaalde onderdelen van jouw website eruit te laten springen. Maar let op! Combineer niet te veel opvallende kleuren. Je website wordt hierdoor veel te druk en zorgt alleen maar voor afleiding. Het maken van een bewuste kleurkeuze is dus cruciaal bij het bouwen van een goede website.

Tip 2

Gebruik mensen op foto’s. 

Ja, levensechte mensen zoals jij en ik. Foto’s met mensen erop werken namelijk beter dan foto’s zonder mensen. Zo krijgen deze foto’s op social media bijvoorbeeld aanzienlijk meer likes. Hoe bouw je dus een goede website? Door hier gebruik van te maken! Zorg daarbij dat je foto’s kiest van mensen waar jouw doelgroep zich mee kan identificeren. Een stockfoto is misschien makkelijker te krijgen, maar daar kijkt je doelgroep inmiddels wel doorheen. De foto’s moeten realistisch zijn en passen bij jouw bedrijf. Het liefst ook nog met bekenden. En kijkt de persoon op de foto een bepaalde kant op? Kies dan de plek van de afbeelding zorgvuldig uit. Mensen volgen namelijk de richting van welke kant iemand op de foto opkijkt. Kijkt de persoon op de foto naar rechts? Dan kijkt je bezoeker ook naar rechts. Zorg er dus voor dat de persoon naar een bepaalde tekst of actieknop kijkt, en niet naar een dode hoek! 

Tip 3

Laat reviews schrijven

Wij mensen houden niet altijd van verrassingen. Voor wij iets plannen willen we stiekem wel weten waar we aan toe zijn en of het de verwachtingen nakomt. Daarnaast zijn we net als schapen. Gaat de ene over de dam … dan gaat de ander ook. Bij het bouwen van een goede website is het daarom erg belangrijk om klantreviews te gebruiken. Jij kan je doelgroep wel overtuigen dat je goed bent, maar dan ben je net als een slager die zijn eigen vlees keurt – niet betrouwbaar. Als ze het van een ander horen, dan werkt het toch beter. Dat is de reden dat mond-tot-mond-reclame altijd nog het meest effectief is. Hoe dan ook, reviews zorgen voor vertrouwen, maken enthousiast en hebben een enorme sociale bewijskracht. Heb je tevreden klanten? Laat ze reviews schrijven en zet deze op je website. En zit er een keer een mindere review bij? Geen paniek. Dit maakt de reviews alleen maar geloofwaardiger. Je kan bovendien niet iedereen tevreden houden! 

Tip 4

Maak gebruik van autoriteit

Wie zou je eerder geloven? Iemand met een expertstatus of iemand die nog weinig kennis heeft van het desbetreffende vakgebied. Precies, we gaan voor de eerste optie. Een bepaalde status of autoriteit verhoogt namelijk je geloofwaardigheid, waardoor mensen eerder geneigd zijn om je te vertrouwen. En dat betekent niet dat je direct een opleiding moet volgen tot dokter of astronaut, maar je vergroot je autoriteit al door kleine dingen te benoemen. Denk aan opleidingen, gewonnen prijzen en keurmerken, maar bijvoorbeeld ook artikelen of interviews van belangrijke media. Met al deze belangrijke resultaten, connecties en kennis, moét het wel kloppen wat je zegt! Wil jij een goede website bouwen? Voeg dan deze prijzen, keurmerken en andere informatie toe.

Tip 5

Zorg voor schaarste

Wat is de reden dat goud en diamanten zo duur zijn? Ze zijn schaars. Zolang we al bestaan heeft schaarste altijd een rol gespeeld. Is iets moeilijk te krijgen en zit er een limiet aan? Dan vliegen we er als hyena’s op af. We willen het gewoon hebben en moeten er niet aan denken dat we iets mislopen. Dit is een stukje neuromarketing dat je kan toepassen op jouw website. Deze schaarste creëer je bijvoorbeeld door te zeggen dat er nog slechts 8 plekken beschikbaar zijn en de korting binnenkort verloopt. “Let op, dit is jouw laatste kans!” is helemáál vreselijk, want dit triggert onze verliesaversie. We vinden het erger om 50 euro te verliezen, dan het plezier dat we hebben als we 50 euro winnen. Allemaal trucjes die jij kan toepassen bij het bouwen van een goede website, om te zorgen dat jouw klant gaat kopen! 

Klaar om een goede website te bouwen?

We hopen dat je wat aan deze tips hebt gehad en dat je klaar bent om een goede website te bouwen. De tips uit dit artikel komen uit de neuromarketing en zijn gebaseerd op de 7 principes van Cialdini. Mocht je dit interessant vinden, dan kan je hier nog veel meer over lezen. Ben je klaar om een goede website te bouwen, maar heb je liever toch wat hulp? Neem dan contact met ons op!