De tekst kan een groot aspect van jouw website zijn. Daarbij helpt het mee aan de vindbaarheid van jouw website op Google. Je wilt natuurlijk dat jouw website een mooi design heeft en precies vertelt waar jouw business voor staat. Mooie visuals ziet de bezoeker als eerste, dan pas gaan ze lezen. Het is belangrijk een goede balans te vinden en overal het imago van jouw merk terug te laten komen.

Hoeveel tekst plaats je op je website?

Er is geen concreet antwoord op deze vraag. Er zijn twee factoren waar je rekening mee moet houden; de lezer en Google. De lezer wil in korte tijd de juiste informatie vinden; de aandachtsspanne is namelijk maximaal 7 minuten. Met de afbeeldingen, video’s, etc. die ze bekijken, is die tijd natuurlijk al snel om. Google vraagt juist om genoeg relevante informatie op jouw website. Aan de hand hiervan bepaalt het algoritme of jouw website het waard is om hoger op de ranglijst te zetten. Het is aan jou om een balans te vinden tussen de lezer en Google. 

10 tips om goede teksten te schrijven

  1. Vergeet de regeltjes.
    We hebben ooit geleerd om volgens een bepaalde volgorde te schrijven, om ons aan bepaalde regeltjes te houden. Om goede teksten voor jouw website te schrijven mag je deze allemaal vergeten! Begin met de kern van het verhaal, om mensen te triggeren om verder te lezen. Schrijf vervolgens zoals je zou praten. Natuurlijk en persoonlijk. 
  2. Gebruik koppen en subkoppen.
    Jouw tekst moet in een oogopslag kunnen vertellen waar je tekst over gaat. Dit doe je aan de hand van koppen en subkoppen. Ook voor mensen die maar een bepaald aspect van het onderwerp willen weten, is dit een gemakkelijke manier om dit te vinden. Mensen weten direct waar ze aan toe zijn en of het voor hen de moeite is om verder te lezen. 
  3. Schrijf kort en bondig.
    Ellenlange teksten gaan je niet helpen de aandacht van de bezoeker te behouden. Schrijf in korte alinea’s en zorg voor afwisseling. Heb je dan toch meer te vertellen over een bepaald onderwerp, schrijf dit dan in een overzichtelijke blog. 
  4. Gebruik geen vaktaal.
    Ga er altijd vanuit dat de bezoeker nog niets weet van jouw vakgebied. Tenzij het enkel voor een bepaalde beroepsdoelgroep bedoeld is uiteraard. Zorg er in ieder geval voor dat je jouw taalgebruik altijd aanpast op jouw doelgroep. 
  5. Vergeet Google niet. 
    Je wilt natuurlijk dat de teksten eraan meewerken dat je beter gevonden wordt. Oftewel de SEO. Bij het schrijven van de juiste SEO-teksten houd je vooral in je achterhoofd waar de lezer op zoekt. De belangrijkste zoekwoorden kun je gebruiken in de titel, koppen en subkoppen.
  6. Gebruik opsommingen.
    Een opsomming in een tekst maakt direct duidelijk waar de pagina of de alinea over gaat. Alleen dit rijtje kan al genoeg informatie bevatten of een overtuigende factor bieden. Je kunt de punten in de opsomming later in de tekst nog toelichten als je dat wilt. 
  7. Schrijf foutloos. 
    Zorg ervoor dat de teksten op jouw website foutloos geschreven zijn. Lees je tekst nog eens na en laat hem door iemand anders nalezen. Waar mensen zijn worden fouten gemaakt en dat is helemaal niet erg. Help elkaar! Het Groene Boekje kan een goede hulp zijn bij het schrijven van teksten.
  8. Maak de tekst visueel aantrekkelijk.
    We willen natuurlijk niet overdrijven, maar de tekst mag er ook leuk uitzien. Gebruik daarom hoofdletters, onderstrepingen, vetgedrukte woorden, opsommingstekens, etc. Maak het niet te rommelig, maar maak het visueel prettig. We houden niet van eentonig, toch? 
  9. Schrijf correct.
    We hebben allemaal een eigen manier van schrijven. Een manier die past bij het imago van het merk. Toch is het belangrijk alsnog correct te schrijven en niet te amicaal te worden. Of je nu kiest voor ‘u’ of ‘je’. 
  10. Wees niet te commercieel. 
    Gebruik niet teveel commerciële praatjes. Blijf objectief en geef feitelijke informatie.

6 fouten bij het schrijven van jouw tekst

We willen natuurlijk niet dat de lezer afhaakt of zelfs afknapt op de tekst. Schrijven moeten we allemaal leren en iedereen zal op het begin fouten maken. Maar wij kunnen je alvast behoeden voor een aantal fouten die doorgaans nog steeds gemaakt worden. 

Gebruik geen clichés

Met het gebruik van clichés maken we op niemand indruk. Dit hebben we al te vaak gehoord (het zijn niet voor niets clichés), en zorgt ervoor dat we direct afhaken. Wees concreet, geef specifieke uitleg en onderscheid jezelf.

Prijs je product of dienst niet de hemel in

We begrijpen dat je juist wilt dat mensen interesse krijgen in jouw product of dienst. Maar de lezer vertellen hoe fantastisch dit is, gaat hier niet aan bijdragen. Richt je op de behoeften van de klant en beschrijf kort (in feiten) het verschil in tegenstelling tot anderen.  

Schrijf niet in de derde persoon

Schrijf de tekst altijd zoals je zou praten. Zie het als een gesprek met een (potentiële) klant. In de derde persoon schrijven schept afstand, dat willen we niet. 

Wees niet te onpersoonlijk

Met wat persoonlijke details geef je de lezers het gevoel dat je te vertrouwen bent en dat je meer bent dan een product of dienst. Mensen houden er juist van om een persoonlijk verhaal achter een merk te lezen. Probeer het alsnog relevant te maken voor de doelgroep.

Doe geen aannames

Het is niet vanzelfsprekend dat lezers de gehele tekst aandachtig lezen. De meesten scannen vluchtig. Zorg dus voor duidelijke koppen die direct vertellen wat je verkoopt of wilt vertellen. Wat voor jou vanzelfsprekend kan zijn, kan voor de lezer niet duidelijk genoeg zijn.

Vermijd jargon (vaktaal)

We willen graag laten zien dat we verstand van zaken hebben en denken dit al snel te doen door vaktaal te gebruiken. Wat voor jou logisch klinkt, kan voor de lezer onbegrijpelijk zijn. Ga ervanuit dat ze nog niets van jouw vakgebied weten en leg alles in eenvoudige taal uit. 

Laat een tekstschrijver het werk doen

Je bent meestal goed in iets, als je het ook leuk vindt. Teksten schrijven kun je of dat kun je niet. Sommige mensen schudden zo een lap tekst uit hun mouw, anderen doen uren over maar een alinea. Mocht jij dit probleem ook ondervinden, dan raden we je aan om een tekstschrijver het werk te laten doen. Een tekstschrijver leeft zich in en houdt rekening met alle belangen van een goede tekst. Dit scheelt jou tijd en is tegelijkertijd een goede investering. Goede teksten op jouw website kunnen namelijk bepalend zijn voor de conversie. 

Bij Unstoppable Agency worden we blij van het schrijven van teksten. We kunnen ons werk in het weekend ook maar moeilijk loslaten. We bieden graag onze hulp aan bij het schrijven van de teksten op jouw website. Neem contact met ons op voor meer informatie.